Peluang Usaha Sampingan Rumahan Modal Kecil Terbaru

Tips Sukses Usaha Butik Rumahan Yang Menjanjikan

Tips Kejayaan Perniagaan Butik - Selamat datang sahabat seribupeluang di mana-mana anda berada, pada rujukan perniagaan kali ini kami akan menyajikan maklumat seputar binsis dan usaha yang mana usaha ini sangat sesuai bagi ibu rumah tangga dan seorang wanita baik itu wanita kerjaya mahupun remaja puteri. Usaha kali ini adalah usaha butik rumahan, dimana usaha butik rumah ini cukup mudah di jalankan kerana boleh di jalankan dari rumah.

Sedangkan untuk modal awal yang di perlukan sendiri tidak sebesar usaha butik yang mendirikan usaha / tempat sendiri, kerana kita sudah mendapat tempat yakni rumah kita sendiri. Dengan begitu kos modal untuk perolehan tempat boleh di minimalisir sekecil mungkin, hanya saja anda juga perlu mengeluarkan wang semisal untuk pengecetan, hiasan dan lain sebagainya.

Kerana perniagaan ini utamanya di rumah, maka anda tak perlu bimbang jikalau anda sudah mempunyai anak dan suami, kerana anda boleh menjalankan usaha tersebut di rumah dan tetap boleh mengawasi buah hati tercinta anda. Tentunya ini menjadi pilihan dan peluang perniagaan rumahan yang tepat bukan?

Memang jika kita melihat di lapangan, usaha butik ini sangat di minati ramai orang, tetapi juga banyak orang yang berhenti di tengah jalan ketika menjalankan usaha yang satu ini. Salah satu alasannya ialah sukarnya mencari pelanggan dan baju yang tidak laku-laku. Memang di perlukan kerja keras dan usaha apabila ingin usaha ini berjalan dengan lancar dan menghasilkan, terlebih usaha bidang butik lebih mengarah kepada orang kalangan menengah atas sahaja.

Usaha butik rumah ini juga merupakan usaha sampingan, kerana anda tidak perlu menjaganya setiap masa, anda masih boleh mengerjakan keperluan rumah tangga lainnya. Bagi anda yang berminat memulakan usaha ini maka boleh membaca beberapa tips sukses perniagaan butik rumahan berikut ini, siapa tahu boleh menjadi rujukan yang berguna bagi anda.

Tips Sukses Usaha Butik Rumahan Yang Menjanjikan

1. Tempat Usaha
Tempat usaha butik yang terbaik ialah yang berada di lokasi strategik. Jadi paling tidak rumah anda perlu berada di lokasi yang strategik agar mudah di jangkau dan di ketahui orang. Selain itu untuk tempat usaha sendiri, usahakan menghias dengan kesan yang menarik. Menarik bukan berarti mewah, namun hiasan saja sepantasnya, jangan terlalu berlebihan tetapi juga jangan biasa-biasa saja. Kerana butik dengan hiasan yang selesa akan lebih di pandang di mata calon pelanggan.

2. Lakukan Ukur atau Pengamatan Kepada Pesaing
Walaupun usaha butik anda bersifat rumahan dan sederhana, anda tidak boleh lepas begitu saja kepada para pesaing anda yang sudah lebih dulu mendirikan usaha butik. Apabila memang di sekitar rumah anda ada orang yang menjalankan usaha butik, maka kajian atau pemerhatian kecil-kecilan harus anda lakukan. Hal tersebut di lakukan agar anda tidak asal-asalan dalam menjalankan usaha butik rumah ini. Cari tahu apa saja produk yang paling laku, selain itu cari tahu juga apa kiranya kekurangan dari pesaing anda tersebut. Dengan begitu anda boleh melengkapi kekurangan tersebut di butik anda agar nantinya butik anda semakin laku dari pada pesaing anda.

3. Target Pelanggan
Target pelanggan merupakan perkara yang penting. Siapakah sasaran pelanggan dari butik yang anda buat. Apakah kalangan bawah, menengah atau bahkan kalangan atas. Kerana usaha ini bersifat rumahan, maka cadangan kami pilih saja segmen atau sasaran pelanggan kalangan menengah ke bawah. Kerana apabila kita melihat fakta yang ada, kalangan atas tidak akan mau belanja kecuali di butik yang mewah dengan harga baju yang berjuta-juta.

Dengan begitu anda boleh memilih mana baju atau pakaian yang di jual, kerana target anda kalangan bawah, maka anda boleh menjual pakaian dengan harga yang murah namun tetap gaya dan berkelas.

4. Jangan Lupa Promosi
Di awal pembukaan butik anda, maka promosi merupakan perkara yang wajib anda lakukan, denga begitu orang lain akan memahami jika anda mendirikan butik. Promosi pun boleh di lakukan dengan banyak cara, mulai dari memberitahu kepada orang lain secara langsung, melalui poster, melalui banner dan lain sebagainya.

5. Berikan Diskaun
Promosi belum lengkap rasanya apabila tidak di barengi dengan pemberian diskaun kepada pelanggan. Anda tak perlu takut rugi apabila memberikan diskaun. Sila anda berikan diskaun namun dengan catatan anda tidak rugi. Misalnya anda membeli baju tersebut dengan harga 100 ribu, maka boleh anda jual 105 ribu atau 100 ribu. Memang margin keuntunga sangat kecil walaupun tidak untung sama sekali. Namun inilah yang perlu anda lakukan di awal pembukaan butik untuk menghisap pelanggan. Diskaun boleh di berikan selama 1 hari, 2 hari atau bahkan 7 hari di awal pembukaan. Semua bergantung anda sendiri.

Nah itulah beberapa jarang berlaku yang boleh anda lakukan ketika ingin memulakan perniagaan butik ini. Selain beberapa langkah di atas tentu saja masih banyak langkah lain. Anda boleh mencari sendiri ketika butik itu sudah berdiri. Intinya untuk meraih kejayaan dalam berniaga di perlukan pengorbanan dan usaha yang keras. Cukup sekian yang dapat kami kongsikan di kesempatan kali ini. Semoga saja apa yang kami kongsikan bermanfaat. Salam sukses dan terimakasih sudah membaca Perniagaan Butik Rumahan Menjanjikan.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+
Tags :

Related : Tips Sukses Usaha Butik Rumahan Yang Menjanjikan