Peluang Usaha Sampingan Rumahan Modal Kecil Terbaru

Rahsia Sukses Orang Jepun Yang Harus Kita Ketahui

Rahsia Kejayaan Orang Jepun - Negara Jepun merupakan salah satu negara paling maju di benua Asia. Siapa yang tidak mengenal negara yang satu ini di mana hampir semua produk terutama produk elektronik banyak yang berasal dari negara Jepun. Di Indonesia sendiri banyak masyarakat yang lebih memilih produk dari Jepun dari pada produk dari negara lain bahkan produk dalam negeri sekalipun. Ini merupakan fakta yang terjadi di masyarakat walaupun sebenarnya tidak baik bergantung kepada produk dari luar negeri secara terus-menerus.

Di bidang automotif Jepun mempunyai brand ternama seperti Honda, Yamaha, Kawasaki, dan Suzuki. Di bidang elektronik dan perabot rumah tangga Jepun mempunyai Sony, Rinnai, Canon, Sanyo, Nikon, Toshiba dan masih banyak lagi. Intinya negara yang satu ini sangat dominan produk-produknya dan boleh kita dapati dengan mudah di pasaran. Lalu apa sebenarnya yang membuat Jepun sungguh hebat dalam menghasilkan suatu produk.

 Suatu bangsa akan berkembang jika orang yang ada di dalam negara tersebut mempunyai kualiti. Dalam artian orang yang ada di dalamnya mampu berfikir bijak, cepat dan tepat serta berani dalam mengambil risiko. Dan yang berlaku di Jepun adalah demikian, dimana orang Jepun sangat giat dalam bekerja, tidak mudah menyerah serta mengerjakan sesuatu pasti dengan cepat dan tepat.

Itulah yang menjadi rahsia kejayaan orang Jepun selama ini. Memang di negara Jepun Sumber Daya Manusia (SDM) tidak perlu di pertanyakan lagi kualitinya. Apabila di Indonesia kualitas SDM terus di tingkatkan, bukan hal yang mustahil apabila suatu saat kita boleh melebihi kehebatan negara Jepun. Bagi anda yang ingin menyemak beberapa rahsia kejayaan orang Jepun langsung saja membaca ulasan yang seribupeluang bahagikan berikut ini, siapa tahu inspirasi kepada anda di kemudian hari.

Rahsia Sukses Orang Jepun Yang Harus Kita Ketahui

1. Kreatif dan Inovatif
Sudah bukan rahsia lagi apabila Jepun merupakan negara yang sangat kreatif dalam menghadirkan atau mencipta produk-produk baru. Walaupun selepas produk tersebut jadi mereka tidak berhenti sampai di situ, mereka terus mengembangkan produk yang telah jadi dengan Inovatif yang tinggi sehingga tak heran apabila produk dari Jepun sering mengalami perkembangan ke arah yang lebih baik. Orang Jepun memang terkenal dengan pemikirannya yang kreatif dan inovatif. Hal tersebut tentu memberi kesan baik, tidak hanya untuk orang Jepun saja, namun juga untuk orang lain yang berada di luar Jepun yang menggunakan produk-produk mereka.

Tentu saja kita tidak boleh membayangkan apa jadinya jika semua produk dari negara Jepun yang sekarang kita gunakan tidak ada. Maka dapat di pastikan aktiviti kita menjadi terbantut, terutama dalam hal pengangkutan dan teknologi. Melihat hal tersebut sudah sepatutnya kita mengembangkan potensi yang ada di dalam diri kita dan terus berusaha seinovatif mungkin dalam berniaga agar nantinya kita boleh berjaya seperti orang Jepun.

2. Pantang Menyerah
Pantang Penyerahan merupakan salah satu sikap yang di junjung tinggi oleh orang-orang Jepun. Sudah banyak juga sumber yang mengatakan apabila orang Jepun terkenal dengan jiwa pantang menyerah. Saat ini pun sudah terbukti apabila orang Jepun tidak mudah menyerah, lebih tepatnya ketika terjadi perang dan bencana alam. Kita boleh melihat dan mengetahui sendiri apabila Jepun boleh bangkit dari masa-masa seperti itu.

Memang sikap pantang menyerah ini sudah melekat dan menjadi budaya orang-orang Jepun, sehingga ketika terjadi suatu masalah mereka lebih dahulu mencari penyelesaian untuk menyelesaikan masalah tersebut, tidak hanya pasrah dan menunggu. Inilah yang menjadi pelajaran penting bagi kita semua, bahawa pantang menyerah itu harus di junjung tinggi apabila kita ingin meraih kejayaan.

3. Bhd dan Hidup Jimat
Kemandirian merupakan sikap yang di tanamkan sejak awal di negara Jepun. Mulai dari pendidikan dasar sampai tahap perguruan tinggi para pelajar di didik dan di arahkan agar menjadi orang yang mandiri. Sehingga tak menghairankan apabila lulusan SMA disana sudah banyak yang mandiri secara kewangan dan tidak bergantung kepada keluarga lagi. Selain dilatih agar menjadi orang yang mandiri, di negara Jepun orangnya juga terbiasa berhemat dan tidak membazir wang untuk kegiatan yang tidak bermanfaat. Di negara Jepun sendiri kos hidup tergolong mahal sehingga orang Jepun wajib berhemat.

Tentu ini menjadi pelajaran yang penting bagi kita orang Indonesia, kita harus menjadi peribadi yang semandiri mungkin dan berhemat dalam kegiatan sehari hari. Dalam berniaga pun kita harus berhemat dalam mengeluarkan kos produki, dimana kita harus menekan sekecil mungkin perbelanjaan namun di usahakan pendapatkan yang besar.

4. Nasionalisme Yang Tinggi
Kecintaan terhadap negara sangat di junjung tinggi di negara Jepun. Orang Jepun lebih memilih menggunakan produk-produk dalam negeri dari pada produk import, hal tersebut tentunya berpengaruh besar terhadap kemajuan suatu bangsa. Sehingga tak heran apabila di Jepun mencari wang bukanlah hal yang sukar, kerana produk yang mereka ciptakan bersaing dengan produk dalam negeri.

Kita sebagai orang Indonesia sudah sepatutnya mencintai negara ini, dengan cara membeli produk-produk dalam negeri. Walaupun kita sendiri tahu jika kualiti produk dalam negeri masih kalah dari produk luar negara terutama dalam bidang teknologi.

Nah, itulah beberapa perkara yang sangat di junjung tinggi dan menjadi rahsia kejayaan orang Jepun. Memang untuk saat ini di bandingkan dengan orang Jepun kita masih kalah jauh, maka dari itu mulai dari sekarang kita harus berusaha menjadi yang terbaik. Cukup sekian yang dapat kami kongsikan, semoga bermanfaat dan salam sukses untuk kita semua. Terimakasih sudah hadir dan membaca ulasan Rahsia Sukses Orang-orang Jepun.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+
Tags :

Related : Rahsia Sukses Orang Jepun Yang Harus Kita Ketahui