Peluang Usaha Sampingan Rumahan Modal Kecil Terbaru

Memulakan Usaha Konveksi Pakaian Ternyata Tidak Sulit

Memulakan Perniagaan Konveksi Pakaian - Selamat datang dan salam sukses untuk pembaca semua, di kesempatan ini seribupeluang akan kembali pelbagai rujukan seputar perniagaan. Yups, sesuai dengan tajuk di atas, rujukan perniagaan kali ini akan membincangkan tentang perniagaan konfeksi. Apa sih sebenarnya konfeksi itu? Banyak orang yang salah kaprah dalam menyebutkan istilah konfeksi tersebut, dimana banyak yang menyebut dengan kata konveksi, padahal erti dari kata konveksi sendiri adalah pergerakan molekul-molekul. Sehingga yang benar adalah konfeksi yakni pakaian yang di buat secara besar-besaran.

Usaha konfeksi adalah bidang usaha yang berjalan dan menghasilkan aneka jenis pakaian baik itu pakaian anak-anak, remaja, dewasa hingga pakaian untuk para orang tua. Perniagaan ini sendiri tergolong perniagaan yang tidak akan pernah mati mengingat pakaian sendiri merupakan keperluan setiap orang. Bahkan untuk prospek kedepannya sendiri akan terus meningkat seiring bertambahnya manusia di dunia ini. Memang apabila kita melihat, perniagaan di bidang konfeksi ini sudah banyak yang menjalankannya, bahkan tergolong perniagaan pasaran. Namun apabila melihat pangsa pasar yang begitu menggiurkan, tidak ada salahnya jika kita terjun ke dalam dunia perniagaan konfeksi pakaian ini.

 Apabila kita terjun ke dalam perniagaan konfeksi, maka yang jelas persaingan di pasaran cukup ketat, maka dari itu kita harus pintar-pintar dalam menghasilkan pakaian, kita perlu menghadirkan pakaian dengan kualiti yang bagus namun dengan harga yang murah, tentu saja hal tersebut sangat di buru oleh masyarakat. Perniagaan ini sebenarnya tergolong jenis perniagaan yang tidak begitu rumit untuk di jalankan, terlebih apabila anda mempunyai pengalaman dalam bidang konfeksi.

Berikut ini seribupeluang bahagikan beberapa perkara yang mungkin anda mengambil kira atau sekurang-kurangnya anda tahu sebelum memulakan usaha konfeksi terutama bagi yang masih baru.

Memulakan Usaha Konfeksi Pakaian Ternyata Tidak Sulit

1. Jenis Usaha Konfeksi
Sebelum memulakan usaha ini, sebaiknya anda tentukan terlebih dahulu jenis usaha konfeksi apa yang ingin anda jalankan. Dari pada anda bingung tengok saja berapa modal yang anda miliki. Apabila modal tergolong pas-pasan, maka mulai saja usaha konfeksi yang bersifat rumahan. Namun apabila modal cukup besar dan mencukupi, tidak ada salahnya jika anda membuka kilang konfeksi walaupun skala kilang itu masih kecil-kecilan.

2. Pilih Segmen Pasaran / Pelanggan
Memilikh segmen pasaran ini juga sangat penting, kerana ini yang menjadi asas, terutama ketika anda sudah menjalankan usaha konfeksi ini. Memang masa ini banyak kilang atau syarikat konfeksi baik yang berskala besar maupun yang berskala kecil. Namun kebanyakan menghasilkan untuk semua segmen pelanggan, mulai anak-anak, remaja, dewasa hingga warga tua. Untuk usaha konfeksi yang fokus dengan satu segmen saja masih tergolong jarang. Maka dari itu tidak ada salahnya jika nantinya usaha konfeksi anda hanya fokus terhadap 1 segmen atau sasaran pelanggan. Misalnya saja untuk remaja sahaja.

Saat ini pakaian dengan jenis distro memang sangat popular terutama di kalangan remaja. Melihat hal tersebut tidak ada salahnya jika anda cuba menghasilkan baju distro untuk para remaja. Selain itu anda juga boleh mensasarkan segmen pasaran yang lain, misalnya saja yang sedang berkembang pesat saat ini adalah fashion hijab wanita.

3. Pola Penjualan Yang Tepat
Pola jualan tergolong proses pemarasan, dimana pada tahap inilah kita menjual pakaian dan mendapatkan keuntungan dari jualan pakaian tersebut. Namun banyak pembisnis yang mengalami kerugian kerana tidak begitu memperhatikan pola jualan ini. Padahal pola jualan ini sangat penting untuk memaksimumkan keuntungan kita. Pola jualan perniagaan konfeksi sendiri yang paling bagus ialah menggunakan rangkaian hubungan, kerana dengan pola tersebut kita boleh mengenal lebih jauh partner perniagaan kita.

Selain itu pola jualan lain yang tidak boleh di lewatkan adalah pola kerjasama, yakni kerjasama dengan kedai-kedai pakaian terutama dengan potensi pembelian yang besar. Kerana semakin banyak yang membeli di kedai tersebut, stok pakaian yang ada di dalamnya juga cepat habis. Tentu saja apabila kita bekerjasama dengan kedai tersebut akan sangat menguntungkan.

4. Jangan Lupakan Promosi
Promosi merupakan perkara yang sangat penting, baik itu di awal pendirian usaha ataupun ketika usaha tersebut sudah berdiri. Jangankan jenis usaha baru, syarikat yang sudah puluhan tahun berdiri saja masih terus melakukan promosi, seperti promosi produk terbaru sebagai contoh. Memang dengan adanya promosi ini produk yang kita jual boleh terkenal dan yang pasti meningkatkan jualan produk kita. Promosi sendiri boleh di lakukan dengan banyak cara, seperti iklan di akhbar, iklan di televisyen tempatan, iklan di radio, banner dan masih banyak lagi.

Mungkin itulah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan dalam memulakan usaha konfeksi. Selain itu tentunya masih banyak lagi perkara lain yang nantinya anda temukan sendiri. Semoga rujukan di atas bermanfaat, salam sukses dan jangan pernah menyerah. Terimakasih admin ucapkan kerana telah membaca Bermula Usaha Konfeksi Bagi Pemula.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+
Tags :

Related : Memulakan Usaha Konveksi Pakaian Ternyata Tidak Sulit