Peluang Usaha Sampingan Rumahan Modal Kecil Terbaru

Cara Menghilangkan Jerawat Dengan Jeruk Nipis

Ketika anda membaca artikel ini, pasti anda sedang mencari cara untuk menghilangkan jerawat anda. Jerawat memang masalah yang sangat kompleks sekali. Tak hanya muncul di remaja yang masih dalam masa Puberitas. Jerawat juga boleh muncul pada wanita dan laki-laki. Jerawat ada yang jenis jerawat batu dan jerawat biasa.

Penjagaan wajah berjerawat memang harus dilakukan secara rutin. Tidak boleh setengah-setengah kerana anda harus menghilangkannya secara tuntas supaya tidak muncul lagi. Selain menghilangkan jerawat, anda juga harus menghilangkan bekas jerawatnya. Ada banyak sekali bahan semulajadi yang boleh digunakan untuk menghilangkan jerawat. Salah satunya adalah limau nipis. Cara menghilangkan jerawat dengan limau nipis, boleh menjadi cara berkesan menghilangkan jerawat dan Bekasnya.

Punca Jerawat
Sebelum kita membahas lebih lanjut mengenai cara menghilangkan jerawat dengan limau nipis. Kita akan membahas mengenai penyebab jerawat terlebih dahulu. Ada dua faktor penyebab jerawat iaitu faktor dari luar dan faktor dari dalam. Untuk faktor dari dalam disebabkan kerana hormon yang berlebihan di dalam badan. Biasanya ini terjadi pada remaja dalam masa pubertas. Selain itu boleh terjadi pada wanita dalam masa pms atau sebelum haid. Mungkin anda salah satu orang yang sering mengalami hal tersebut. Sedangkan faktor penyebab dari luar boleh disebabkan oleh makanan, kosmetik yang tidak sesuai atau jarang membersihkan wajah. Ini yang menjadi masalah terbesar wanita.

Cara Menghilangkan Jerawat
Ada beberapa orang yang mengambil makanan boleh timbul jerawat. Biasanya makanan yang mengandung banyak minyak. Untuk kosmetik, anda boleh perlu lebih berhati-hati dalam memilih kosmetik. Tidak semua jenis make up sesuai digunakan oleh semua orang. Banyak wanita yang semakin parah jerawatnya kerana salah menggunakan make up. Untuk make up lebih baik menggunakan yang bahan dasar air. Ini akan lebih selamat untuk kulit dan tidak mengandungi alkohol terlalu tinggi. Selain itu anda harus rajin membersihkan wajah. Terutamanya buat anda yang sering berpergian di luar rumah. Debu dan kotoran yang melekat boleh membuat jerawat semakin teruk.

Berikut ini cara menghilangkan jerawat dengan limau nipis yang boleh anda gunakan:

Terapi Air Limau Nipis
Cara menghilangkan jerawat dengan limau nipis yang pertama dengan menggunakan terrapin air limau nipis. Jerawat mengandungi bakteria yang membuat jerawat semakin meradang. Untuk membunuh bakteria tersebut boleh menggunakan kandungan vitamin c yang terdapat di limau nipis. Limau nipis mengandungi vitamin c yang berfungsi sebagai anti biotic dan anti keradangan. Caranya menggunakannya juga sangat mudah. Anda hanya mengambil satu buah limau nipis. Cuci bersih kemudian belah menjadi dua bahagian. Oleskan limau nipis itu ke bahagian wajah yang berjerawat. Tetapi sebelum mengoleskan lebih baik tangan dan wajah dibersihkan terlebih dahulu.

Topeng Limau Nipis Dan Madu
Anda boleh mencampurkan limau nipis dengan madu, sebagai cara menghilangkan jerawat dengan limau nipis. Campuran kedua bahan akan membantu mengeringkan jerawat dengan lebih cepat. Tak hanya menghilangkan jerawat, juga boleh membantu menghilangkan bekas jerawat dan membuat wajah lebih halus. Anda hanya mengambil satu sudu madu murni mencampurkannya dengan perasan jeruk nipis. Seterusnya sapukan masker tersebut ke seluruh bahagian wajah secara merata. Diamkan beberapa minit kemudian bilas sehingga bersih. Lebih baik bilas dengan menggunakan air sejuk. Ini akan membantu menutup pori-pori anda yang terbuka.

Topeng Limau Nipis Dan Minyak Zaitun
Cara menghilangkan jerawat dengan limau nipis selanjutnya adalah mencampurkan limau nipis dengan minyak zaitun. Minyak zaitun merupakan bahan semula jadi yang mempunyai banyak sekali manfaat. Tak hanya bermanfaat untuk kesihatan tubuh, juga bermanfaat untuk merawat kecantikan wajah anda. gabungan antara minyak zaitun dengan perasan jeruk nipis dapat menghilangkan jerawat dengan cepat. Anda boleh menyapu campuran limau nipis dan minyak zaitun setiap hari. Terutama menjelang tidur malam setelah wajah dibersihkan. Biarkan sampai pagi hari dan bilas hingga bersih.

Topeng Limau Nipis Dan Buah Pepaya
Terakhir campuran antara limau nipis dan betik boleh menjadi salah satu cara menghilangkan jerawat dengan limau nipis selanjutnya. Buah pepaya biasanya digunakan untuk melancar system pencernaan anda. Tetapi ternyata buah betik juga boleh digunakan untuk mengatasi wajah berjerawat anda. Kandungan dalam buah pepaya akan membantu mengeringkan jerawat dengan cepat. Anda ambil beberapa potong buah pepaya, haluskan kemudian ditambah dengan perasan jeruk nipis. Memohon topeng tersebut ke seluruh bahagian wajah. Biarkan mengering beberapa minit. Selepas itu bilas hingga bersih.

Limau nipis merupakan buah yang sangat berkesan menghilangkan jerawat. Banyak kosmetik penjagaan wajah berjerawat banyak yang menggunakan bahan asas limau nipis. Gunakan limau nipis secara rutin untuk hasil yang maksimum. Jangan lupa untuk selalu membersihkan wajah secara rutin setiap harinya. Selain itu jangan terlalu sering memegang jerawat dengan tangan ada yang kotor atau memencetnya. Ini akan membuat jerawat semakin teruk dan menghasilkan bekas. Itulah beberapa cara menghilangkan jerawat dengan limau nipis. Semoga dapat memberikan maklumat yang bermanfaat buat anda.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+
Tags :

Related : Cara Menghilangkan Jerawat Dengan Jeruk Nipis