Peluang Usaha Sampingan Rumahan Modal Kecil Terbaru

Cara Menggunakan Minyak Zaitun Untuk Menghilangkan Jerawat

Minyak zaitun mempunyai banyak sekali manfaat bagi kehidupan. Tidak hanya berguna untuk kesihatan, minyak zaitun juga boleh digunakan untuk merawat kecantikan wajah. Buat anda yang mempunyai wajah berjerawat, sangat bagus menggunakan minyak zaitun. Kandungan didalam minyak zaitun akan membantu mengurangkan jerawat dan mengeringkan jerawat meradang anda.


Cara ini sudah banyak orang yang membuktikannya dan berjaya membuat wajah lebih bersih hanya dengan menggunakan minyak zaitun. Ada beberapa cara yang boleh anda gunakan untuk menghilangkan jerawat dengan minyak zaitun. Minyak zaitun untuk jerawat ini perlu anda ketahui, supaya lebih berkesan dalam rawatannya.

Cara Menggunakan Minyak Zaitun Untuk Jerawat

Penyejatan
Penggunaan minyak zaitun untuk jerawat boleh dengan cara penguapan. Ini tak hanya membantu menghilangkan jerawat, juga boleh membantu membuat pori-pori mengecil. Caranya membuatnya juga sangat mudah. Turun kurang lebih 1 liter air campur dengan satu hingga dua sudu minyak zaitun. Didihkan hingga muncul wap. Letakkan wajah anda di atas wap air tersebut. Letakkan tuala di atas kepala supaya wap tetap tertahan. Tetapi jangan letakkan wajah kita terlalu dekat kerana akan membuat kulit menjadi agak terbakar. Wap air ini akan membantu kulit lebih halus dan lembut.

Urut
Selain menggunakan penyejatan, minyak zaitun untuk jerawat boleh dengan cara mengurut. Cara ini merupakan cara yang paling mudah dan umum. Anda hanya mengambil satu sudu minyak zaitun, letakkan di piring kecil. Ambil dengan tangan kemudian sapukan pada bahagian muka yang terdapat jerawat. Lakukan urutan secara perlahan dan diberi sedikit tekanan. Lakukan secara berulang-ulang. Selepas itu dimakan 10 hingga 15 minit. Bilas dengan air sehingga bersih. Lakukan cara ini secara rutin, terutama pada malam hari sebelum tidur. Ini akan sangat membantu menghilangkan jerawat di wajah anda.

Untuk Rawatan Dan Penjagaan
Selepas rawatan dengan minyak zaitun untuk jerawat dan jerawat anda hilang. Bukan bermakna anda berhenti menggunakan minyak zaitun. Minyak zaitun juga akan membantu merawat dan memelihara wajah anda. Banyak sekali manfaat yang akan anda dapatkan jika rutin menggunakan minyak zaitun. Misalnya untuk mencegah munculnya jerawat, membuat kulit wajah semakin halus, dan masih banyak lainnya. Anda hanya mengambil beberapa titis minyak zaitun kemudian sapukan ke seluruh bahagian wajah dan lakukan urutan secara perlahan. Biarkan beberapa minit, lalu bilas hingga bersih.

Untuk Scrub
Minyak zaitun untuk jerawat juga boleh digunakan untuk badan. Scrub merupakan salah satu perkara yang sangat penting untuk wajah. Dengan menggunakan scrub akan membantu mengangkat sel-sel kulit mati sehingga membuat kulit wajah lebih halus. Anda boleh mencampurkan minyak zaitun dengan gula pasir, garam atau backing soda. Jangan campur ketiganya cukup pilih salah satu sahaja. Misalnya kita menggunakan gula pasir. Campur gula pasir dengan beberapa titis minyak zaitun. Selepas itu sapukan pada bahagian wajah yang berjerawat. Ini akan membantu jerawat lebih cepat kering dan membuat bekas jerawat juga menghilang. Lakukan secara rutin minimal 2 kali dalam seminggu.

Topeng Minyak Zaitun Dan Air Mawar
Manfaat minyak zaitun untuk jerawat memang sangat banyak sekali. Anda boleh mencampurkan minyak zaitun dengan air mawar dan menyapu ke seluruh bahagian wajah. Campuran kedua-dua bahan tersebut dapat bermanfaat untuk menghilangkan jerawat, mengecilkan liang-liang, membuat kulit wajah lebih halus dan masih banyak lainnya. Anda boleh menggunakan ramuan ini setiap hari untuk hasil yang lebih maksimum. Terutama malam hari sebelum anda pergi tidur. Tetapi sebelum mengoleskan minyak zaitun lebih baik wajah anda dalam keadaan bersih.

Topeng Minyak Zaitun Dan Lemon
Jika Perubatan minyak zaitun untuk jerawat, anda boleh mencampurkannya dengan bahan semula jadi lain. Untuk cara menghilangkan jerawat yang meradang, anda boleh mencampurkan minyak zaitun dengan perasan air limau. Kandungan vitamin c yang sangat banyak pada lemon, akan membantu membuat jerawat cepat kering dan menghilangkan bekasnya juga. Anda boleh mengambil 5 titisan minyak zaitun kemudian campurkan dengan perasan jeruk limau. Sapukan kedua-dua bahan tersebut ke bahagian wajah yang berjerawat. Mungkin awalnya akan terasa pedih, tetapi teruskan saja. Ini akan membuat jerawat cepat kering.

Itulah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk memanfaatkan minyak zaitun untuk jerawat. Manfaat minyak zaitun memang sangat banyak sekali. Penggunaanya yang teratur dan setiap hari tidak akan merosakkan wajah anda. Malah akan membuat wajah anda semakin baik. Gunakan minyak zaitun yang asli, supaya hasilnya lebih maksimum. Ketika mengoleskan minyak zaitun ke wajah beri sedikit urutan dan lakukan dengan tangan yang bersih. Demikian artikel kali ini, semoga dapat memberikan maklumat yang berguna untuk anda.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+
Tags :

Related : Cara Menggunakan Minyak Zaitun Untuk Menghilangkan Jerawat