Peluang Usaha Sampingan Rumahan Modal Kecil Terbaru

Cara Membuat Masker Wajah dengan Menggunakan Yogurt

Wajah cantik adalah impian dari setiap wanita di dunia ini, sehingga mereka banyak yang melakukan rawatan wajah untuk menjadikan wajah cantik. Berikut ini akan kami berikan salah satu tips cantik dengan tips cara membuat topeng muka menggunakan yogurt.

Sekarang sudah bukan zamannya kita perlu mengeluarkan kos yang mahal untuk rawatan wajah, kerana berbagai macam cara alami membuat wajah cantik, mulus dan berseri sudah banyak bertebaran tipsnya, kerana itulah disini kita akan belajar cara membuat masker wajah alami menggunakan topeng yogurt.

Apa saja kandungan dan kelebihan Yogurt untuk kesihatan dan kecantikan wajah?
Yogurt merupakan salah satu makanan berkhasiat yang boleh membantu penghadaman dan terdapat mineral seperti zinc dan kalsium, yang berfungsi untuk gigi, tulang kuat, dan sistem kekebalan tubuh, serta bermanfaat untuk kesihatan kulit dengan cara dioleskan pada kulit. Selain itu Yogurt juga bermanfaat sebagai pelembap semula jadi, dan dapat mengangkat sel kulit mati pada wajah anda. Maka dari yogurt sangat sesuai dijadikan sebagai topeng muka.


Cara penggunaannya cukup mudah, anda hanya perlu mengoles yogurt tersebut pada wajah anda, seperti menggunakan masker wajah lain. Tunggu beberapa saat, kemudian bersihkan dengan air hangat. Lakukan secara rutin dan anda akan merasakan hasil yang luar biasa.

Berikut ini adalah manfaat Masker Wajah Yogurt pada kulit.

Mencegah penuanan Dini
Kandungan Asam Laknat pada Yogurt seperti alpha hydroxyl boleh melicinkan kulit kering dan mencegah terjadinya penuaan awal seperti kedutan, garis garis halus, dan bintik pada kulit. Dengan bahan semula jadi ini sangat membantu menjana semula kulit mati yang akan membuat wajah lebih bersinar dan tidak membosankan.

Mencegah Jerawat dan Menghilangkan Bekas Jerawat
Fungsi dari topeng yogurt lain adalah mencegah timbulnya jerawat kerana dibantu oleh kandungan yogurt seperti anti bakteria dan anti kulat. Dan kandungan zinc yang dapat membantu menghilangkan bekas jerawat. Sehingga wajah akan selalu tampil bersih dan segar.

Kulit Menjadi Putih Alami
Selain menghilangkan bekas jerawat, yogurt juga dapat mencerahkan kulit dan membuat kulit menjadi putih alami. Kerana yogurt ini bersifat anti aging yang dapat melambatkan proses penuaan pada kulit wajah anda. Wajah menjadi putih bersih dan menunda pengkriputan pada kulit wajah anda.

Cara Membuat Masker yogurt
Sudah tahu semua tentang manfaatnya, sekarang mari kita belajar cara membuat topeng muka menggunakan Yogurt. Walaupun yogurt boleh digunakan secara murni untuk topeng muka, tetapi untuk hasil lebih maksimum boleh ditambah beberapa bahan lain yang sama baik untuk kesihatan kulit seperti minyak zaitun, madu, epal, oren, parutan lobak, timun, dll. Berikut cara membuatnya.
  1. Siapkan mangkuk kecil untuk bekas yogurt.
  2. Tambahkan satu sudu makan madu asli.
  3. Kemudian tambah 3 sudu teh makan jus oren dan kemudian aduk merata.
  4. Basuhkan wajah anda dengan air suam, kemudian keringkan.
  5. Selepas itu anda boleh gunakan masker wajah yogurt dengan cara dioleskan secara merata dari wajah hingga leher anda.
  6. Tunggu selama 20 minit, selepas itu anda boleh bilas dengan air suam, kemudian anda keringkan dengan tuala halus dengan cara ditepuk.
Demikian tips kecantikan yang dapat kami sampaikan tentang cara membuat topeng muka menggunakan yogurt. Setiap bahan-bahan alami pasti mempunyai manfaatnya masing-masing termasuk yogurt sendiri dapat dimanfaatkan menjadi topeng muka. Semoga anda boleh selalu tampil cantik dan mempunyai wajah cantik, sihat dan berseri hanya dengan bermodalkan yogurt saja.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+
Tags :

Related : Cara Membuat Masker Wajah dengan Menggunakan Yogurt